Alla inlägg den 19 juli 2011

Av Espe - 19 juli 2011 16:42


Nattnomadism 2.0, nu med märkliga varelser av svart och vitt, och ett större mörker, sådär i allmänhet. Se även nattnomadism 1.0


              

Av Espe - 19 juli 2011 12:18

Det undersköna, det vackra som kan bli för vackert, skrämmande vackert: kuslig fint. Känsla av att vilja men inte kunna behålla hela världen. Att titta sig blind. Det finns i moln som når upp till bergstopparna, dimma som rör sig snabbt förbi jordens höga höjder, så att jorden binds till himmelen, himmelen till jorden.


Vi häpnar inför detta att himmelen verkar söka vår bekantskap.


Ogripbarhet: det där går inte att behålla, fånga, omvandla, avbilda, föreviga. Så vi bergatas och stirrar med våta ögon, med en känsla av sorg. Kroppen reagerar och det blir tungt över bröstet. Behov växer, av djupa andetag. En frustration i en hänförelse. En längtan att vara del av det vackra utan att bli det vackra, utan att tappa den subjektivitet som gör oss förmögna att se detta - se att detta är skönhet. Himmelen som lägger sig över bergen frestar oss men vi kommer inte längre än till en otillfredsställelse och en skönt plågsam ensamhet, en smärta som är ett privilegium.


Att vilja betrakta och hänföras, att vilja förenas, att samtidigt vara ovillig att förenas. Att vilja bli det sköna men fortsätta att betrakta det sköna som från utanför. Att förbli ett själv men förenad. En stor rävsax som även är kärlekens guldkant och taggiga tand.


Fiskaren lägger ut sina fiskenät, men vissa fiskar slinker igenom och fiskaren är innerst inne glad över det. Att ha är att förlora.


Länge försökte judiska rabbiner förstå hur enhörningen, denna best som är livsfarlig för alla utom för jungfrur och som inte kan fångas utan att dödas, kunde överleva syndafloden. Inte kunde den ha åkt med båten, för då hade den dödat alla andra djur. Inte heller kunde den ha överlevt ensam ute i en storm som en allsmäktig Gud sänt ned för att utrota allt otroget. Slutligen kom en rabbi fram till att den hade nästan-färdats, att den hade varit i men utanför, att den hade blivit nästan-integrerad. Enhörningen hade färdats med endast delar av kroppen på insidan av skeppet.

Om bloggen


Välkomna till skrivstugan där kvasifilosofiskt pretentiöst flum är Lag, utan undantag.

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

Gästbok

Länkar

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Tidigare år

BlogToplist

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Ovido - Quiz & Flashcards